Natursköna omgivningar

Vi omges av en vacker natur i ett böljande landskap. Här finns mycket att se i närheten – en vacker gammal kyrka, gravfält med lämningar från järn- och bronsålder och en härlig vandringsled att promenera längs.

Hols kyrka

Kyrkan i byn har sina äldsta delar från 1200-talet. 1611 plundrades kyrkan av danskarna, som till och med använde den som stall under en kort period. Det finns kulhål i den gamla dörren som minner från den tiden. Brädtaket målades i slutet av 1700-talet av Johan Lundgren.

Hols vandringsled

Holleden är nästan 15 km lång. Start och mål finns vid Hols kyrka (men det går också bra att starta/sluta på Dahlbogården). Vid startplatsen finns en informationstavla och det finns kartor att låna. Man kan välja att gå en kortare tur (ca 4,5 km) på norra sidan om E20, eller hela leden. Leden passerar genom en kulturhistoriskt intressant mark med anor från brons- och järnålder samt medeltid. Läng med leden finns informationskyltar som beskriver torpen och de inneboendes levnadsöden. Man passerar genom vacker, kuperad skog och det finns ”pustestenar” längs med stigen. Vid Bäsjöns strand kan man ta en längre paus med både bad och korvgrillning. Leden ger en liten bild av hur den enkla torparen hade det. Längs med leden finns också flera geocacher utplacerade.